zaterdag 21 april 2012

Lifeline

Een lifeline, dat associeerde ik toch zeker niet met breiwerk, maar er blijkt wel degelijk een 'breiversie' van te bestaan!

Toen ik mij liet ontvallen dat ik bang was dat ik een grote fout in mijn shawl zou breien waardoor ik hem helemaal uit zou moeten halen, kreeg ik de tip voor het maken van een lifeline van haar. En zij heeft er zelfs een tutorial over geschreven.



Eureka! Wat een oplossing. Want door al die omslagen, steken die worden samengebreid of overgehaald krijg ik het niet voor elkaar om een pen terug te steken. Laat staan om de steken weer goed op de naald te krijgen nadat ik een stuk uitgehaald heb. Nu mijn breiwerk voorzien is van een lifeline, ben ik een stuk geruster.

De tip om vooral goed te noteren wáár in het patroon je je lifeline hebt aangebracht heb ik ook ter harte genomen. Je zult na het uithalen je steken maar weer netjes op je naald hebben staan maar niet meer weten waar in het patroon je moet beginnen te breien!

Of deze shawl het gaat worden is nog even afwachten. Na het wegen van het garen, toen ik het eerste rapport af had, bleek mijn garen dikker te zijn dan het garen dat in het originele patroon gebruikt is. En dus is de looplengte per 100 gram ook minder. Ik ben blij met mensen die dat voor mij uit kunnen rekenen, want hoe je dat doet, daar heb ik echt geen flauwe notie van.
Ik kan met dit garen naar verwachting 7 rapporten breien. Dat is een fikse tegenvaller want het originele patroon heeft er 11. Ik heb getwijfeld of ik het uit zou halen en de shawl van ander garen zou breien, maar ik heb besloten door te gaan en te kijken hoe lang de shawl wordt. Want door het dikkere garen wordt hij niet alleen wat breder per rapport, maar ook wat langer. Dus duimen dat 7 rapporten lang genoeg zal zijn.

Karin

maandag 16 april 2012

Lighter than Perfume

Dat is de naam van mijn nieuwe kantshawl in wording. Het patroon is van Lidia Tsymbal en is te vinden op Ravelry.

Lace breien vind ik leuk en ik houd van lekkere grote shawls. Dus dat moet met dit model helemaal goed komen. Het garen kocht ik in oktober op de beurs in Arnhem. Niet met dit doel, maar gewoon omdat ik genadeloos viel voor die kleur. Ik wilde dit keer geen shawl met puntjes, omdat de ervaring leert dat die er na 3 x dragen uit zijn en de shawl feitelijk opnieuw geblockt moet worden. En laat het blocken nou niet het leukste deel van het werk zijn...

Het garen is 100% Merino en voelt een beetje 'hard' aan.

Dit is het beginnetje:


 De kleur blauw lijkt helemaal nergens naar op de foto, maar deze kleur laat zich niet 'vangen'. In werkelijkheid is het aqua.

De vele stekenmarkeerders markeren, behalve de rapporten, ook de nupps. Ik heb namelijk nog wel eens moeite om het begin en het einde van een nupp te vinden op de teruggaande naald. Dan pak ik een steekje te veel of te weinig. Tja, en dan kom je natuurlijk niet meer uit. Nu ik het begin en het einde van een nupp markeer met stekenmarkeerders is dat probleem opgelost.

Inmiddels begint het patroon zich een beetje af te tekenen. Ik ben wel blij met het resultaat tot nog toe.


Karin

dinsdag 10 april 2012

Ufo-update

Het is vandaag de 10e, dus ufo-update-dag op mijn internetclub. Ik heb al maanden niet meer meegedaan met de update, maar nu moet het er toch maar weer eens van komen.

Ik heb verschillende projecten onder handen en het gevolg daarvan is, dat sommige projecten een beetje in de vergetelheid raken. Dat is toch jammer want een beetje aandacht zijn ze best wel waard. Vandaar de ufo-club. Want iedere maand een stukje is óók progressie!

Deze stitcheryquilt heb ik gemaakt in 2009. Nadat de top af was is hij een tijd blijven liggen. Vorig jaar heb ik er nog even flink aan gequilt nadat ik een workshop duimquilten bij Ted Storm had gevolgd, maar dat heb ik niet lang genoeg volgehouden. Dus hij gaat weer in de herkansing!

Zo ver was ik een paar maanden geleden:



Van het blok rechtsonder had ik al een klein stukje gequilt. Dat ziet er nu zo uit:



Ik moet nog wel vrijwel de gehele bloem langs de lijnen doorquilten. Daardoor komt de bloem veel mooier omhoog. Kijk, hier heb ik al een klein stukje langs het randje gedaan.


Deze quilt moet in 2012 toch echt af. Zo, dat heb ik gezegd! Ik ga nog maar gauw een eindje prikken.

Karin